Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Projektas – „Moliūgadienis“

Kasmet  spalio mėnuo įspūdingu grožiu nuspalvina medžių lapus, kurie savo ryškiomis spalvomis džiugina ir skatina švęsti ir kurti. Rudenėjančiu spalio takeliu, besidraikant voratinkliams atriedėjo rudenėlis ir į Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelį-darželį. Jis kasmet atneša nuostabų rudens projektą „Moliūgadienis“. Gausiai užderėjęs moliūgų derlius išdalino kvietimus į moliūgo dekoravimo dirbtuves ir  gimtadienio šventę. Kiekvienais metais oranžinio daržo karaliaus kelionė prasideda nuo mažos sėklytės, kurią vaikai pasėja  su mokytojomis, vėliau jau išaugusius daigelius nešasi į namus. Namuose prižiūri, augina, o rudenį  užaugintas derlius vėl sugrįžta į darželį.  Džiaugsmingą dieną, moliūgų derlius  grįžta tapęs nuostabiais rudens žibintų personažais: „katinais“, „pabaisiukais“, „nameliais“ ir t.t. Visą savaitę darželio bendruomenė,  tėveliai ir vaikai susibūrė bendroms veikloms, skirtoms moliūgo projektui. Ugdytiniai kartu su tėveliais namuose skaptuoja, pjausto, piešia, dailina moliūgus ir juos puošia. Išpuošti, įvairiai dekoruoti, spalvingi, skaptuoti moliūgai surieda į darželio kiemą ir džiugina ne tik vaikučius, bet ir kitus užsukusius į ugdymo įstaigą. Išskaptuoti ir su degančia žvakele viduje, moliūgai žibintai sukuria šviečiantį takelį, kuriuo pasigrožėti  galime darželio teritorijoje, prie pagrindinio įėjimo.

Baigiamasis projekto renginys – „Moliūgadienio“ šventė darželyje. Šventėje dalyvavo Skuodo rajono ikimokyklinės įstaigos: Skuodo vaikų lopšelis-darželis, Skuodo rajono Mosėdžio vaikų lopšelis-darželis ir Ylakių gimnazijos Barstyčių skyrius. Apie tai, kad ši linksma, spalvota ir žaisminga šventė bus skirta šiai puikiai ir naudingai daržovei, liudijo didelis pūpsančių įvairaus dydžio moliūgų kiekis darželio salėje.

Gimtadienio diena kiekvienam ypatinga, ypač mūsų mažiesiems. Moliūgo gimtadienio pradžią paskelbė ir susirinkusiuosius pasveikino įstaigos direktorė Ž. Rancienė. Prasmingais žodžiais pakviesdama visus švęsti „Moliūgadienio“.  Vaikų šventėje laukė ir netikėti svečiai – daržo šeimininkas, moliūgas ir žirnis.  Na, o koks gimtadienis be svečių, sveikinimų, dovanų ir žinoma moliūgų pyrago. Pirmieji moliūgo pasveikinti atskubėjo Ylakių lopšelio darželio „Spinduliukų“ gr. ir Skuodo lopšelio darželio ugdytiniai, kurie skyrė moliūgui muzikinį sveikinimą. Išgirdę, kad šiandien moliūgo gimtadienis, jo pasveikinti atskubėjo patys mažiausi darželio gyventojai  „Varliukų“ gr. mažieji žirniukai. Jie, nors patys mažiausi, bet labai drąsiai užgrojo barškučiais. Sukaktuvininko moliūgo pasveikinti rinkosi  obuoliukai, pupelės ir pomidorai.  Jie visus pradžiugino savo linksmomis dainelėmis apie daržoves. Į moliūgo puotą atvyko ir Skuodo rajono Mosėdžio vaikų lopšelio-darželio ugdytiniai  bei Ylakių gimnazijos skyriaus Barstyčių  vaikai , kurie padovanojo eilėraštuką apie moliūgą ir dainelę apie karalių. Atsidėkodami už gražias daineles, šokius ir dovanas moliūgas, žirnis, ir daržo šeimininkas vaikučius pavaišino tėvelių pagamintais moliūgo patiekalais ir  rudenine arbata. Labai džiaugiamės, kad šventė buvo pilna ne tik  gerų emocijų, bet turėjo ir savo spalvą, skonį ir kvapą…

Skuodo rajono Ylakių lopšelis-darželis dėkoja visai bendruomenei, padėjusiai ir prisidėjusiai suorganizuoti nuotaikingą moliūgadienio šventę, nuostabiausioms mokytojoms už rūpestį, įdėtą darbą, kūrybiškumą. Tariame ačiū ir ugdytinių tėveliams, už spalvingą ir originalią  „Šviečiančių žibintų“ parodą.  Norisi tikėti, kad  šitas „moliūgadienio“ projektas, kasmet džiugins mūsų darželio vaikus.

Vyr. mokytoja Vilija Gerikienė