Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Europos judumo savaitė darželyje – judėkime darniai kartu!

Judumo savaitė (arba Europos Judumo Savaitė) – tai kasmet rugsėjo 16–22 dienomis vykstanti iniciatyva, kurios tikslas yra skatinti žmones rinktis ekologiškesnius ir tvaresnius judėjimo būdus. Ji prasidėjo 2002 metais ir kasmet vyksta daugelyje Europos šalių, įskaitant Lietuvą.

Todėl mūsų  ugdymo įstaiga, turėjo puikią galimybę šios savaitės metu įtraukti vaikus į įvairias veiklas, kurios ne tik ugdo fizinį aktyvumą, bet ir skatina atsakingą požiūrį į aplinką.

Siekėme:

  • skatinant judėjimą nuo mažens, padedama suformuoti sveikus įpročius visam gyvenimui.
  • supažindinti vaikus su tvariais judėjimo būdais (pėsčiomis, dviračiais, paspirtukais) ugdomas atsakingas požiūris į aplinką ir mažinamas neigiamas poveikis klimatui.
  • mokyti vaikus eismo taisyklių ir saugaus elgesio kelyje, padedame užtikrinti jų saugumą tiek dabar, tiek ateityje.
  • skatinti sąmoningumą: didinti visuomenės informuotumą apie klimato kaitą ir kitus aplinkosaugos iššūkius, susijusius su transporto sektoriaus veikla.

Europos judumo savaitę pradėjome organizuojamuose pasivaikščiojimuose ir žygiuose po Ylakių miestelį ir jo apylinkes. Šie užsiėmimai suteikė galimybę vaikams tyrinėti gamtos teritorijas, mokytis apie aplinką ir suvokti fizinio aktyvumo svarbą. Kartu su suaugusiais, vaikai turėjo progą atrasti vietinius gamtos kampelius ir patirti judėjimo džiaugsmą. Sportinį entuziastą tęsėme su joga, vaikai mokėsi paprastų jogos pratimų, kurie padėjo gerinti jų lankstumą, pusiausvyrą ir koncentraciją. Taip pat buvo akcentuojama atsipalaidavimo ir kvėpavimo technikų svarba. Jogos užsiėmimai suteikė vaikams galimybę lavinti kūno sąmoningumą ir išmokti sveiko gyvenimo būdo pagrindų, taip pat ugdytiniai dalyvavo draugiškose varžybose bei estafetėse.

Šios veiklos ne tik suteikė vaikams džiaugsmo ir naujų patirčių, bet ir prisidėjo prie jų bendrųjų įgūdžių ugdymo, skatinant sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui S. Jakštienė