Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

„Stiprūs, vikrūs ir sveiki“

Išdykauja, žaidžia, liūdi, siaučia
nesvarstydami – kodėl ir kam.
Jeigu šita žemė kam priklauso,
tai pirmiausia, žinoma, VAIKAMS.
                          /Justinas Marcinkevičius/

    

     Paskutinę žiemos mėnesio dieną gausus tėvelių būrys skubėjo į Ylakių vaikų lopšelį-darželį. Kas važiuotas, kas pėsčias, kas po vieną, kas būriu rinkosi į Ylakių seniūnijos salę. Čia visus juos subūrė darželio direktorė Živilė Rancienė, pakvietusi pasiklausyti paskaitos apie sveikus ir kenksmingus maisto produktus suaugusiems ir mūsų vaikučiams, bei apie sveiką žmogaus mitybą. Šia tema paskaitą skaitė ir patarimus tėvams dalino  Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuro dietistė Roberta Arnašiūtė.

     Po paskaitos vyko sporto šventė „Stiprūs, vikrūs ir sveiki“. Už šios šventės vedimą buvo atsakingas sporto specialistas Vaclovas Galinskas, dirbantis pagal „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtra (IPUP)“, Sigita Galinskienė, dirbanti pagal „Socialinių paslaugų sferos plėtros galimybės Skuodo rajono Ylakių seniūnijos kaimų bendruomenės nariams“ projektų veiklą, ir Ylakių vaikų lopšelio-darželio auklėtoja Veronika Žutautienė.

     Šios šventės tikslas – suvienyti ir būrin sukviesti vaikus, jų tėvelius ir auklėtojas. Taip pat ugdyti sveikos gyvensenos gebėjimus ir vaikų norą judėti. Tėveliams buvo suteikta galimybė kartu su savo vaiku ne tik pasivaržyti, bet ir patirti daug gerų emocijų, kurios sukėlė bendravimo ir bendradarbiavimo džiaugsmą. Tai šventė, kurioje svarbiausia ne sportiniai laimėjimai, ne nubėgti nuotoliai ar sekundės, bet glaudus Ylakių vaikų lopšelio-darželio bendruomenės susibūrimas, žaidimo azartas, o svarbiausia – gražūs tėvų, vaikų, auklėtojų ir visos darželio bendruomenės santykiai.

     Šventė prasidėjo skambant Marijono Mikutavičiaus dainai „Trys milijonai“. Tuo metu buvo uždegtas deglas, simbolizuojantis olimpinę dvasią ir pagrindines vertybes: universalumą, tobulumo siekį, taiką ir atvirumą. Vaikams trumpai papasakota apie Sočyje vykusias žiemos olimpines žaidynes ir olimpiados simbolius. „Penki tarpusavyje susijungę žiedai simbolizuoja penkis atskirus žemynus, kurie olimpinių žaidynių metu tampa tarsi vienas žemynas, viena bendra šeima. Taip, kaip mes visi dabar darželyje esame tarsi viena šeima“ – sakė Vaclovas Galinskas. „Olimpiniai žiedai, šūkis ir liepsna – tai simboliai“ – pasakojo jis.

     Į šventę atskubėjo klounas ir Pepė Ilgakojinė. Tiesa, ji buvo pakeitusi savo įvaizdį, šįkart ji atrodė daug šiuolaikiškesnė, bet tai netrukdė vaikams džiaugtis.

     Skambant dainelėms „Voras“ ir „Ančiukų šokis“, buvo pravestas apšilimas. Šiuos šokius mielai šoko ne tik vaikai ir auklėtojos, bet ir tėveliai bei visi darželio darbuotojai. O nuostabusis klounas sukinėjosi ratelio viduryje ir visiems rodė judesius. Po apšilimo sekė estafetės. Kiek čia buvo smagaus lenktyniavimo, noro nugalėti ir būti geriausiems. Buvo gera žiūrėti ne tik į nuoširdžiai besistengiančius vaikus, bet ir jų tėvelius. Po estafečių savo koordinaciją ir lankstumą pagal Eurofito testus galėjo išbandyti visi norintys, o jų atsirado tikrai nemažai. Pasirodo, tiek auklėtojos, tiek ir darželio direktorė bei vaikučių tėveliai yra gana sportiški, t. y. pakankamai lankstūs. Belieka tik pasidžiaugti, kad mažieji turi į ką lygiuotis.

     Kokios gi varžybos be virvės traukimo. Šioje šventėje virvę traukė ir maži, ir dideli. Buvo smagus jėgų išbandymas.

     Visos komandos buvo šaunios, sportininkai buvo pasirengę šventei ir labai stengėsi. Smagu buvo stebėti, kaip tėveliai, vaikai ir auklėtojos draugiškai lenktyniavo, kaip gražiai vienas kitą palaikė, kaip skambiai skandavo, kaip glaudžiai bendravo ir bendradarbiavo.

     Baigiantis šventei, po visų rungčių darželio direktorė Živilė Rancienė visoms komandoms įteikė apdovanojimus ir visus pakvietė išgerti arbatos ir paskanauti sumuštinių su sūriu. Šioje šventėje nebuvo pralaimėjusių. Laimėjo draugystė, nuoširdumas ir noras būti drauge. Tėveliams buvo išdalintos atmintinės apie arbatžoles, kurias vaikai rinko projekto veiklos metu.

     Vaclovas Galinskas sakė, kad didžiausia laimė matyti visus darželio bendruomenės narius, vaikus ir tėvelius tokius linksmus ir gerai nusiteikusius. Jis tarė visiems nuoširdų AČIŪ už dalyvavimą bei bendradarbiavimą šventėje ir šventę baigė šiais Motinos Teresės žodžiais: „Gyvenimas yra grožis, tai mokėkime žavėtis juo. Gyvenimas yra sapnas, paverskime jį realybe. Gyvenimas yra iššūkis, priimkime jį. Gyvenimas yra žaidimas, žaiskime jį. Gyvenimas yra kova, kovokime dėl jo. Gyvenimas yra laimė, nusipelnykime jos.“

Sigita Galinskienė